Αναζήτηση:
ΓΛΑΥΚΩΜΑ Big fonts Small fonts Normal fonts Print Page Send page

Το γλαύκωμα τυφλώνει;

Το γλαύκωμα είναι μια από τις σοβαρότερες χρονιές παθήσεις του οφθαλμού.  Αν αφεθεί χωρις θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική απώλεια όρασης.

Λόγω του ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (και όχι μόνο στην ενδοφθάλμια πίεση), σε μερικές περιπτώσεις η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε "φυσιολογικά" επίπεδα δεν επαρκεί για την οριστική ανακοπή της εξέλιξης του.

 

Αν βάζω συστηματικά τα κολλύρια μου τότε δεν υπάρχει πρόβλημα;

Όχι ακριβώς. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σίγουρα συμβάλλει σημαντικά αλλά η κατάλληλη πίεση για κάθε άτομο είναι διαφορετική.

Επίσης και άλλοι παράγοντες (κάποιοι από τους οποίους δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν / αντιμετωπιστούν) επηρεάζουν την πορεία της πάθησης.

Γενικά θα λέγαμε ότι με ενδοφθάλμιες πιέσεις κάτω από 12mmHg το 95% των ασθενών έχει καλή πρόγνωση. Η χαμηλή όμως αυτή πίεση δεν είναι εφικτό ούτε και απαραίτητο να επιτευχθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Αν ανεβεί η πίεση των ματιών μου θα νιώσω πόνο;

Για να συμβεί αυτό πρέπει η ενδοφθάλμια πίεση να ξεπεράσει το διπλάσιο της ανώτερης "φυσιολογικής" και ακόμα και τότε είναι πιθανό να μην υπάρχει ενόχληση.

Οι μόνες περιπτώσεις που υπάρχει πόνος είναι σε απότομη αύξηση της πίεσης (οξύ γλαύκωμα). Στις περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος δεν υπάρχει πόνος!

 

Αν χειρουργηθώ για γλαύκωμα θεραπεύομαι οριστικά;

Εδώ η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει σήμερα επέμβαση που να εγγυάται οριστική απαλλαγή από το γλαύκωμα.

Για παράδειγμα η πιο καθιερωμένη επέμβαση (Τραμπεκουλεκτομή) έχει ποσοστό επιτυχίας 60% στα 5 χρόνια.

Οι πιο πολλοί ασθενείς με γλαύκωμα χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με κολλύρια ή και κάποια συμπληρωματική επέμβαση.

 

Έχω διαγνωσμένο γλαύκωμα. Πόσο συχνά πρέπει να μετράω την πίεση των ματιών μου;

Αυτό θα καθοριστεί από τον γιατρό σας. Η πλειοψηφία χρειάζεται μέτρηση πίεσης τουλάχιστο ανά 3μηνο, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ασθενών πρέπει να ελέγχεται πολύ συχνότερα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αφορά τη δεδομένη χρονική στιγμή (όπως η μέτρηση του σακχάρου). Η πίεση όμως αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

 

Αν η ενδοφθάλμια πίεση μου είναι φυσιολογική, όλα πάνε καλά;

Όχι απαραίτητα. Η πάθηση είναι το γλαύκωμα και όχι η πίεση.

Επίσης η επιθυμητή πίεση ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Το ζητούμενο είναι η ανατομική και λειτουργική σταθερότητα των οπτικών νεύρων. Αυτό ελέγχεται με εξετάσεις όπως τα HRT οπτικά πεδία, OCT, HRT και φωτογράφηση των οπτικών νεύρων.

Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται 1-3 φορές το χρόνο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.

 

Μου έδωσαν κολλύρια για την πίεση των ματιών αλλά δεν έκανα άλλες εξετάσεις. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, προέχει η άμεση μείωση της.

Ο βαθμός όμως της βλάβης, όπως και η παρακολούθηση της πάθησης είναι αδύνατο να γίνει χωρίς τις ειδικές εξετάσεις που αφορούν το οπτικό νεύρο (οπτικά πεδίαOCTHRT).

Πάνω από όλα όμως είναι η γνώση και η εμπειρία του ειδικού που πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα δεδομένα,"ράβοντας" την θεραπεία στα μέτρα του συγκεκριμένου ασθενούς και στο δεδομένο επίπεδο εξέλιξης της πάθησης.

 

Έχω γλαύκωμα. Μπορώ να οδηγώ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι.

Μόνο αν η απώλεια του περιφερικού οπτικού, πεδίου είναι πλήρης μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε την οδήγηση. Αυτό θα φανεί από την αντίστοιχη εξέταση.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, με σοβαρή βλάβη, η νυκτερινή οδήγηση είναι δύσκολη λόγω μειωμένης αίσθησης φωτεινότητας.

 

Υπάρχουν επιπλοκές από τα κολλύρια για το γλαύκωμα;

Όλα τα φάρμακα έχουν δυνητικές επιπλοκές.

Αλλεργία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, βραδυκαρδία, κοκκίνισμα και ξηρότητα των ματιών είναι σχετικά συνηθισμένα προβλήματα.

Ο ειδικός θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα προτείνει την αντιμετώπιση με κύριο πάντα κριτήριο την αποτελεσματική θεραπεία.

Σε καμία περίπτωση μη σταματήσετε τη θεραπεία σας χωρίς ιατρική συμβουλή.

 

 
Copyrights © Lasereye - D. Alexopoulos 2024. All rights reserved.