Αναζήτηση:
ΝΕΑ Big fonts Small fonts Normal fonts Print Page Send page
04/02/2012 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - Άρθρο του Έθνους για τον Δ. Αλεξόπουλο

Παγκόσμια καινοτομία.

Με ιλιγγιώδη ρυθμό αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια η οφθαλμολογία, ειδικότερα η Διαθλαστική Χειρουργική. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να απαλλάξουμε κάποιον από την ανάγκη να χρησιμοποιεί γυαλιά ή φακούς επαφής. Η θεραπεία της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Το τελευταίο "οχυρό", η θεραπεία της πρεσβυωπίας, αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να κατακτηθεί», εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δημήτρης Αλεξόπουλος MD, DO, ειδικός στη χειρουργική του προσθίου ημιμορίου και στις διαθλαστικές επεμβάσεις, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός».Η πρεσβυωπία αρχίζει να εμφανίζεται μετά τα 40-42 χρόνια ζωής και μεγαλώνει γρήγορα καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση γυαλιών. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με χαμηλή και μέση μυωπία που ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία διαβάζουν, βγάζοντας τα μυωπικά γυαλιά τους. «Η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με διάφορες μεθόδους, όπως η αντικατάσταση του φακού του ματιού με τεχνητό ενδοφακό, ή τοποθέτηση ειδικών ένθετων στον κερατοειδή (πρόκειται για τη διάφανη εξωτερική μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού) και το λέιζερ (σε συνδυασμό με τη διόρθωση της υπερμετρωπίας)», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

Τι γίνεται όμως με τους μύωπες άνω των 40 που θα ήθελαν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους χωρίς να χρειαστούν άμεσα γυαλιά πρεσβυωπίας; Οι νεώτερες εξελίξεις στη θεραπεία της μυωπίας με λέιζερ συνδυάζουν και ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. «Σε πρόσφατο οφθαλμολογικό συνέδριο και για πρώτη φορά παγκόσμια, παρουσίασα μια πρωτοποριακή εξέλιξη της θεραπείας με λέιζερ, που συνδυάζει τη θεραπεία της μυωπίας με την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Η διαφορά είναι ότι το λέιζερ εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει στο μάτι ικανότητα εστίασης και σε κοντινές αποστάσεις.

Αυτό το όφελος δεν μειώνει την καθαρότητα της μακρινής όρασης, σε αντίθεση με προηγούμενες μεθόδους που αντιμετώπιζαν την πρεσβυωπία, αλλά με σημαντική μείωση της καθαρότητας της όρασης, ιδίως τη νύχτα. Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου έχουν δείξει ότι όλα τα άτομα άνω των 40 με μυωπία μπορούν να ωφεληθούν από ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας τους, όπως και άτομα που έχουν απλά πρεσβυωπία», εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος.

Πριν από κάθε τέτοια επέμβαση πρέπει να προηγείται σχολαστική εξέταση από οφθαλμίατρο εξειδικευμένο στις διαθλαστικές επεμβάσεις, που θα κρίνει την καταλληλότητα του υποψήφιου για επέμβαση.

Xρύσα Kλειτσιώτη

ΦΩTOΓΡAΦIA: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ


« Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην προηγούμενη σελίδα

 
Copyrights © Lasereye - D. Alexopoulos 2020. All rights reserved.