Αναζήτηση:
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ Big fonts Small fonts Normal fonts Print Page Send page

Πρόκειται για ένα σύνολο από διαταραχές που προκαλούν μείωση της φυσιολογικής υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού.
 

Που οφείλεται η ξηροφθαλμία;

Οφείλεται είτε στην ελάττωση της παραγόμενης ποσότητας των δακρύων ή στην κακή τους ποιότητα που καταλήγει σε γρήγορη εξάτμιση τους.
Κυριότερες αιτίες είναι η ηλικία, τα φύλο (κυρίως γυναίκες), ανοσολογικά νοσήματα (σύνδρομο Sjogrens), λήψη ορμονικών ουσιών, σμηγματοροική βλεφαρίτιδα, κατάχρηση φακών επαφής. (εικόνα 1 & εικόνα 2)
 

Τι συμπτώματα προκαλεί η ξηροφθαλμία;

Αίσθηση ξένου σώματος («άμμος στα μάτια»), τσούξιμο, θάμπωμα, αδυναμία χρήσης φακών επαφής και σε σοβαρές περιπτώσεις μόλυνση του κερατοειδή είναι τα κυριότερα συμπτώματα.
 

Πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Η συχνή χρήση τεχνητών δακρύων είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη.
Υπάρχουν πολλών ειδών τεχνητά δάκρυα με διαφορετικές ενδείξεις καταλληλότητας.
Πολύ θερμό και/ή ξηρό περιβάλλον πρέπει να αποφεύγεται.

Σε περίπτωση ύπαρξης βλεφαρίτιδας πρέπει να γίνεται καθαρισμός του βλεφαρικού χείλους με ειδικά εμποτισμένα μαντηλάκια καθημερινά, αφού προηγηθεί μια ζεστή κομπρέσα πάνω στα βλέφαρα.
Ειδικά στη βλεφαρίτιδα πρέπει να γίνεται καθημερινή πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος και μπορεί να απαιτηθεί και χορήγηση αντιβιοτικού από το στόμα για 1 μήνα.

Η ποσοτική μείωση των δακρύων αντιμετωπίζεται με τη χρήση κολλυρίου Κυκλοσπορίνης 0,05% για διάστημα μηνών. Η χρήση αυτού του φαρμάκου έχει αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση της κατάστασης ,αποκαθιστώντας ικανοποιητική έκκριση δακρύων ακόμα και σε δύσκολα περιστατικά.
Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να συνεχίζεται η χορήγηση του φαρμάκου για χρόνια.
Το «φράξιμο» των δακρυικών σημείων (οι αποχετευτικοί πόροι των δακρύων) με ειδικά πώματα σιλικόνης βοηθά σε πολλές περιπτώσεις και γίνεται ανώδυνα σε ένα λεπτό στο ιατρείο. (εικόνα 3)
 

Προκαλείται ξηροφθαλμία από κάποιες επεμβάσεις στα μάτια;

Όλες οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή διαταραχή στα δάκρυα.
Ειδικότερα οι διαθλαστικές επεμβάσεις μπορεί να μειώσουν σημαντικά την έκκριση δακρύων για τουλάχιστο 6 μήνες και για αυτό το λόγο απαιτείται σχολαστική εκτίμηση και προετοιμασία πρίν από την επέμβαση.
 
Σαν συμπέρασμα, η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή και πολύ ενοχλητική κατάσταση, που όμως μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Η πάθηση δεν είναι πάντα πλήρως ιάσιμη, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να βελτιώσουμε τα συμπτώματα, επιτυγχάνοντας καλύτερη όραση χωρίς ενοχλήματα και έτσι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πατήστε στις μικρογραφίες παρακάτω
εικόνα 1: Βλεφαρίτιδα
εικόνα 2: Ξήρανση του κερατοειδή
εικόνα 3: Πώματα δακρυικών σημείων
 
Copyrights © Lasereye - D. Alexopoulos 2021. All rights reserved.